Контраст
Шрифт
Україна єдина #UAРАЗОМ

Увага! Просимо дотримуватися протиепідемічних заходів по профілактиці коронавірусної хвороби.

02.11.2022

Психологічна самодопомога при кризових та тривожних станах

У зв’язку з агресією Російської федерації та військовими діями на території України зросло число екстремальних ситуацій та загальний дистрес серед населення нашої держави. Тому питання психологічної допомоги та самодопомоги є особливо актуальним.

Важливо дозволяти собі жити звичайним життям, коли ви перебуваєте у відносній безпеці. Для нормалізації психіки потрібне відчуття, що ви можете контролювати хоча б якусь частинку свого буденного життя. Не відмовляйтеся від звичних дій та щоденних ритуалів, турбуйтеся про себе та близьких людей.

Важливо робити свій стрес експертним. А він стає таким тоді, коли ви розумієте, як з ним можна боротися і функціонувати далі. Ви маєте навчитися опановувати себе в стресових ситуаціях, щоб бути підтримкою для себе та своїх рідних.

Пропонуємо прості психологічні методики, які є дієвими в таких ситуаціях.

Отже, відновлюємо психофізичний стан за допомогою техніки «4 стихії»

І стихія. Повітря

Нормалізуємо дихання за допомогою вправи «Свічка – квітка»: задуваєте уявну свічку(довгий видих), вдихаєте аромат уявної квітки.  Як мінімум 8 повторень.

Можна використовувати й інші дихальні вправи: «Дихання по квадрату», «Дихання 4*8 або 3*6» тощо.

ІІ стихія. Вода

Випийте склянку води маленькими ковточками (можна відрахувати 8 ковтків), або хоча б змочіть ротову порожнину, якщо поруч недостатньо води.

ІІІ стихія. Земля

У кризовій ситуації або в тривожному стані потрібно «заземлитися»

Використовуйте вправу на вибір або усі по-черзі:

1. Перекочуйтеся з пальців ніг на п’яту, щоб промасажувати саме п’яту (мінімум 8 разів).

2. «Австралійський дощ»: починається вітер – потираємо долоні. Накрапає дощ – клацаємо пальцями. Дощ посилюється – схрещуємо руки на грудях та постукуємо себе по плечах (метелик). Йде злива – ляскаємо себе по стегнах. Повторити декілька разів.

3. «Робот – спагеті». Напружте усе тіло, як робот. Порахуйте до 8 і розслабте тіло, уявивши себе, мов спагеті. Зробіть так декілька разів.

Можна робити й інші вправи, які допомагають «включити» тіло.

ІV стихія. Вогонь

Це про усвідомлення, активізацію кори головного мозку.

1. Знайдіть очима 6 кольорів, які ви бачите саме зараз, 5 найменших предметів та 5 найбільших, 5 предметів різної текстури. Ця техніка допомагає подолати синдром тунельного зору, який виникає при сильному стресі.

2. Порахуйте від 20 до 0 вголос. При зворотній лічбі активізуються лобні долі мозку.

3. Дайте відповідь на питання «Хто я?» (5 іменників), «Який я?» (5 прикметників), «Що я роблю? (можу робити?)» (5 дієслів). При рахуванні можна загинати пальці.

Ці рекомендації підходять як для дорослих, так і для дітей.

(с) 2024

Запис до лікаря